Idealne wzgórze - idealne grona - idealne wino


Obszar uprawy winorośli zmienia się wraz ze zmianami klimatu. Ocieplenie, które ma miejsce od końca XX wieku pozwoliło na przesunięcie uprawy winorośli w kierunku północnym. Czynnikiem ograniczającym uprawę winorośli jest przede wszystkim temperatura minimalna występująca w okresie zimowym. Łagodny klimat dorzecza Odry i wpływ Zalewu szczecińskiego sprzyja uprawie tych szlachetnych krzewów, zwłaszcza odmian białych. gdyż w okolicy Szczecina, jak i w samym Szczecinie, winnice istniały do początku XX wieku. Zlokalizowane były m. in. na południowych zboczach tzw. wzgórza winnego (Weinberg) w dzielnicy Gocław. To właśnie w takim otoczeniu powstała Winnica Pałacu Rajkowo.

Uprawa winorośli na stoku Wzgórza Bismarcka w Szczecinie na początku XX wieku

Jednym z czynników, który wpłynął na podjęcie decyzji o rozpoczęciu uprawy winorośli i o założeniu winnicy było pojawienie się nowych odmian. Mają one cechy niezbędne do uprawy w naszym klimacie. Są to tzw. mieszańce złożone, które odznaczają się mniejszą podatnością na choroby grzybowe, a także uszkodzenia powodowane przez mróz. Dzięki temu w Winnicy Pałacu Rajkowo możemy ograniczyć stosowanie środków ochrony roślin. Wina wytworzone z takich owoców są zdrowsze, charakteryzują się bogatszym smakiem i aromatem. Wina regionalne mają dużą grupę zwolenników, są bardziej cenione niż te produkowane na skalę masową. Coraz bardziej popularna jest też enoturystyka. Zaznajac wypoczynku w Pałacu Rajkowo, będzie można zapoznać się z tradycją winiarską, zwiedzić winnicę czy wziąć udział w degustacji miejscowych trunków. Wina, powstające w winiarni Rajkowo, będą/są bardzo wysokiej jakości, wykonane przy użyciu nowoczesnych technologii pod okiem specjalistów.

Na powierzchni 4,5 ha posadziliśmy 16 500 winorośli sprawdzonych białych niemieckich odmian: Solaris, Hibernal, Johanniter i Muscaris. Powstają z nich wina charakterystyczne, oryginalne i co najważniejsze smaczne.  Przypominają w charakterze wina produkowane nad Renem.

Sukcesywnie dosadzane są również niewielkie ilości klasycznych i najnowszych odmian: Riesling –  najnowsze klony serii Gm, klony Souvignier gris, Chardonnay, Siegerrebe, Helios. Są one oceniane pod kątem przydatności do uprawy w naszych warunkach. Pragniemy dobrać odmiany optymalne do terroir, aby uzyskać wina najwyższej jakości. W przyszłości odmiany te będą wykorzystane do powiększania winnicy.